כל מה שצריך לדעת על תאונת עבודה

כבר בראשית המאמר נציין כי מרבית הנפגעים בתאונת עבודה מגישים תביעה למוסד לביטוח לאומי ולמעשה מוותרים על קבלת פיצוי גבוה ביותר מגורמים נוספים! כגון פוליסת הביטוח של המעביד אשר ברוב המקרים לא סיפק הדרכה או סביבת עבודה בטוחה.

תאונות עבודה הינה רעה חולה וחרף המאמצים של גורמים רבים ,עדיין מתרחשות תאונות עבודה רבות.

תאונות עבודה מתרחשות מדי יום במגוון רחב של מקצועות, במידה ועובד/ת נפגעים, יש לבצע מספר פעולות על מנת להבטיח קבלת פיצוי מקסימלי כמפורט במדריך לנפגע בעבודה.

בטרם תבצעו את הפעולות במדריך נבחן תחילה מהי תאונת עבודה.


תאונת עבודה הינה תאונה במקום עבודה או בדרך אליה ובחזרה ממנה מבלי לסטות מהדרך (בית כנסת או גן ילידים אינם נחשבים סטייה מהמסלול).

עורך דין תאונת עבודה

סוגי תאונות עבודה

1. אירוע תאונתי בודד – תאונה במקום העבודה עלולה להתרחש במגוון רב של מקרים כגון: החלקה על שלולית מים, הרמת משא כבד, נפילה של חפץ ועוד מקרים רבים אחרים.

2. קיים סוג נוסף של תאונת עבודה המוגדרות מחלות מקצוע ומיקרו טראומה (פגיעה זעירה) אשר נגרמו בעקבות אופי העבודה אותה ביצע/ה העובד/ת משך שנים רבות, פעולות אלו גרמו מדי יום נזק קטן ובמשך השנים נגרם נזק של ממש.

דוגמאות לפגיעה ממושכת: חשיפה לרעש, עבודות הדורשות מאמץ של שורש כף היד גורמים לתסמונת התעלה הקרפלית, נעילה של האצבעות ועוד. כמובן שיש לבחון כל מקרה לגופו, בהתאם להיקף הפגיעה הגופנית, אופי העבודה ואורך התקופה בה הועסק/ה הנפגע/ת.

3. המקרה האחרון אשר מוגדר גם כתאונת עבודה, הינו אירוע פתאומי וחריג כגון ויכוח או מחמאה אשר גרמה להתרגשות יתרה ולאירוע לבבי או כל פגיעה אחרת.

לדוגמא בית דין אזורי לעבודה בב"ל 41186-10-13 תל אביב הכיר בתאונת עבודה, כאשר מנכ"ל החברה לחץ את ידו של העובד והחמיא לו על עבודתו הטובה, פעולה זו גרמה לעובד להתרגשות רבה, אשר הובילה לשבץ מוחי.

סכומי הפיצוי עקב תאונת עבודה

האם אקבל פיצוי על הימים שאני לא עובד? 

 האם עלי להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי או נגד המעביד? 

מהו סכום הפיצוי לו זכאי אדם שנפגע בתאונת עבודה?


אדם אשר נפגע בתאונת עבודה סקרן לגבי שאלות אלו ורבות אחרות. על מנת לסייע בהבנת זכויות עובד שנפגע והמקורות שמהם ניתן לקבל הפיצוי והיקפו, נפרט בקצרה אודות הגורמים אותם ניתן לתובע, מתי ניתן לקבל פיצוי וממה מורכב הפיצוי מכל גורם אשר נושא בתשלום פיצוי כספי עקב תאונת העבודה.


כמובן שסכום הפיצוי משתנה בין כל מקרה ומשולם על ידי מספר גורמים כדלקמן:

 

פיצוי מהמוסד לביטוח לאומי

דמי פגיעה – הפיצוי המתקבל מהמוסד לביטוח לאומי ונקבע בהתאם לימי היעדרות ממקום העובדה הנקרא "דמי פגיעה", פיצוי זה מוגבל ל-3 חודשים היעדרות ממועד התאונה.

נכויות זמניות – סכום פיצוי נוסף המתקבל מהמוסד לביטוח לאומי, בגין תקופה בה נקבעו נכויות זמניות על ידי ועדה רפואית של מהמוסד לביטוח לאומי.

נכות צמיתה – סכום פיצוי נוסף מתקבל על ידי המוסד לביטוח לאומי בגין נכות צמיתה (קבועה) ובהתאם לשיעור הנכות, נכות מעל 9% ועד 19.99% מזכה בפיצוי חד פעמי ובמידה ונקבעה נכות מעל 20% הנפגע יהיה זכאי לגמלה חודשית.

פיצוי מפוליסת חבות מעבידים

פיצוי נוסף משמעותי מתקבל מפוליסת הביטוח של המעביד (פוליסת חבות מעבידים) והוא מורכב מנזקים מיוחדים ונזקים כללים:

כאב וסבל – מוערך בהתאם לאופי הפגיעה, תוקפת אי כושר, שיעור הנכות, הסכום איננו מוגבל לתקרה מסוימת.

הפסדי שכר לעבר – פיצוי בגין הפסדי ימי עבודה או ימי מחלה ברי פדיון.

הפסד שכר לעתיד – במידה ובעקבות התאונה הנפגע יתקשה בעבודתו בעתיד, ועל כן יפסק סכום פיצוי המורכב משיעור הנכות ושכרו של הנפגע.

עזרת הזולת לעבר ולעתיד – במידה ובעקבות התאונה הנפגע נזקק לעזרה / טיפול ואף אם זו ניתנה על ידי בן משפחה, עדיין הנפגע יהיה זכאי לפיצוי בגין עזרה זו.

הוצאות רפואיות – למרות שרוב ההוצאות הרפואיות מכוסות על ידי המוסד לביטוח לאומי, הנפגע זכאי לפיצוי בגין טיפולים רפואיים אשר אינם מכוסים על ידי המוסד לביטוח לאומי.

הוצאות נסיעה – הנפגע זכאי לפיצוי בגין הנסיעות אותן ביצע בעקבות התאונה, ולצורך הטיפולים הרפואיות.

להלן מספר דוגמאות לנפגעי תאונת עבודה אשר נוהלו על ידי עורך דין חיים הקמן בעניין תאונת עבודה.

ת.א. 44170-06-17 בבית משפט השלום בתל אביב: התובע אשר נפגע במהלך יום כיף שנערך על ידי המעביד פוצה בסך של 198,000 ₪.

ת.א. 30876-04-19 בבית משפט השלום בהרצליה: התובע פוצה בסך של 95,000 ₪ מעבר לסכום שקיבל מהמוסד לביטוח לאומי.

ת.א. 14269-03-19 בבית משפט השלום בהרצליה: שם פוצה התובע בסך של 75,000 ₪ מעבר לפיצוי שקיבל מהמוסד לביטוח לאומי.

מדי יום עובד אשר נפגע בתאונת עבודה פונה לביטוח לאומי ובכך סבור כי קיבל מלוא הפיצוי לו הוא זכאי, אך ברוב המקרים הפיצוי המשמעותי מתקבל מהמעביד וחבל לוותר על סכומים משמעותיים להם זכאי הנפגע.


לאור האמור לעיל כדאי לפנות לעורך דין תאונת עבודה מוקדם ככל הניתן, מיותר לציין כי עורך דין תאונות עבודה לא גובה סכום על פגישת יעוץ ואף שכר הטרחה משולם לעורך הדין על בסיס הצלחה ובאחוזים מסכום הפיצוי.

פיצוי מפוליסת תאונות אישיות

הנפגע זכאי לקבל פיצוי במידה ודאג לרכוש עבורו פוליסת ביטוח פרטית, אשר מעניקה פיצוי עקב פגיעתו בגין אחוזי נכות, תקופת אשפוז הכל בהתאם לתנאיי הפוליסה אותה רכש.

ניתן לקבל גם סכומי פיצוי נוספים הן מהמוסד לביטוח לאומי והן מפוליסת הביטוח של המעביד, במידה ובוצעו שינויים בדירה עקב מצב רפואי, דמי שיקום מקצועי ועוד הכל בהתאם להיקף נזקי הנפגע ואופי פגיעתו.

יצוין כי הן המוסד לביטוח לאומי והן חברות הביטוח אשר מבטחות את העסקים הינם בעלי ניסיון רב ולנפגע קיים קושי רב בהתמודדות מולם ועל כן מומלץ להיעזר בעורך דין שעוסק בתאונת עבודה.

האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד אשר אינו מהווה יעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.

המאמר נכתב על ידי חיים הקמן עורך דין תאונת עבודה.

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותכם